EIT InnoEnergy, o forță de vârf în inovația energiei durabile, a finalizat cu succes o rundă de plasament privat de 140 de milioane de euro, primind noi investitori: OMV, OMV Petrom și ACB Participaties B.V. Aceste adăugiri sunt menite să consolideze impactul EIT InnoEnergy în Europa și SUA.

Plasamentul privat extinde semnificativ baza de capital a EIT InnoEnergy, îmbunătățindu-i capacitatea de a impulsiona tranziția energetică. Fondurile vor fi utilizate pentru (1) creșterea fluxului de noi tranzacții, (2) sprijinirea creșterii celor 200 de companii din portofoliul actual, (3) lansarea de noi campioni industriali valorificând cadrul Net Zero Industrial Act (NZIA) și (4) accelerarea expansiunii pe piața din SUA.

Diego Pavia, CEO al EIT InnoEnergy, a comentat noile investiții: "Includerea OMV, OMV Petrom și ACB Participaties B.V. este un vot puternic de încredere în capacitatea EIT InnoEnergy de a accelera tranziția energetică durabilă și de a atinge obiectivele de reindustrializare ale Europei. Angajamentul lor față de zero net este un far călăuzitor pentru mulți dintre colegii lor. EIT InnoEnergy crede cu tărie că viteza tranziției energetice va crește dacă companiile noastre partenere își vor accelera transformarea. Este nevoie de un efort concertat din partea tuturor sectoarelor, iar noi suntem aici pentru a sprijini astfel de tranziții."

Anne-Marie Rakhorst de la ACB Participaties B.V. și membră a Consiliului de supraveghere al EIT InnoEnergy, a adăugat: "Dacă doriți cu adevărat să accelerați tranziția energetică, investiți în InnoEnergy. Este timpul să ne extindem, este timpul să creștem."

Noii investitori se alătură celor 35 de acționari existenți care reprezintă diverse sectoare industriale, financiare, educaționale și digitale. Acești acționari includ nume proeminente precum EDF, ENGIE, Renault, Schneider Electric, Siemens și Volkswagen.

EIT InnoEnergy are un portofoliu de peste 200 de companii, care se estimează că vor genera venituri de 110 miliarde de euro și vor economisi 21 gigatone de emisii de CO2 până în 2030. În total, aceste companii au strâns peste 25 de miliarde de euro în investiții până în prezent.

Ca jucător cheie în peisajul energetic european, EIT InnoEnergy sprijină inovațiile în stocarea energiei, transport și mobilitate, energie regenerabilă, eficiență energetică și clădiri și orașe durabile. Organizația este, de asemenea, instrumentală în inițiativele strategice europene, cum ar fi Alianța Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European pentru Accelerarea Hidrogenului Verde (EGHAC) și Alianța Europeană a Industriei de Energie Solară Fotovoltaică (ESIA).

Fondată în 2010 și susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), EIT InnoEnergy a evaluat peste 7.000 de startup-uri, a lansat peste 300 de produse pe piață și a facilitat depunerea a peste 370 de brevete. Cu un ecosistem de încredere format din peste 1.200 de parteneri și o echipă de peste 200 de membri, EIT InnoEnergy operează în toată Europa și în SUA.