Terminalul din Dornești este proiectat pentru funcționare permanentă. Dotat cu o capacitate maximă de 3 milioane de tone, o stație de încărcare a vagoanelor (128 de metri lungime) și o stație de descărcare (120 de metri lungime) care să permită încărcarea/descărcarea simultană a opt vagoane, Dorneștiul devine cuvântul de ordine al modernizării dorite în companie.
Piața de capital din România a supraperformat prin comparație cu o serie de indici reprezentativi. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de 99,1%, exprimate în moneda unică europeană, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+84,2%) și mai mult decât dublu față de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB și Refinitiv. În același orizont de timp, performanța exprimată în monedă unică europeană a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 11,7%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +1%. Performanța trecută nu reprezintă o garanție a performanței viitoare, iar piețele financiare pot performa diferit în viitor.
O companie care produce 12.000 de tractoare pe an, lider pe piața mondială în prepararea fructelor și a hranei animalelor, care reduce utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor și este un lider global în fabricarea mașinilor agricole cu peste 140 de ani de experiență: agricultura și silvicultura austriacă sunt diversificate. Structurile relativ mici din țară încurajează creativitatea și promovează un mod de lucru sustenabil. De aceea, Austria se află, de asemenea, pe locul întâi în agricultura ecologică în UE.
Calitatea vieții în orașe și îmbunătățirea acesteia prin schimbări la toate nivelurile care definesc orașul: clădiri rezistente și eficiente energetic, digitalizare, transport, managementul deșeurilor, apă, turism, cultură, stil de viață, cu echilibrul dintre muncă și viață privată. Aceasta a fost tematica abordată în ediția a 11-a a conferinței Cities of Tomorrow, organizată de AHK România la Crowne Plaza București cu peste 300 de participanți.
Ce este o poliță de asigurare? Este o promisiune pe care o cumperi de la un asigurător: promisiunea că, pe baza banilor pe care tu îi dai azi pe poliță, asiguratorul va suporta daunele materiale pe care ți le va aduce în viitor un eveniment cu risc asigurat (un accident rutier, o catastrofă naturală, o tâlhărie sau spargerea locuinței, o boală survenită etc.). Toată industria asigurărilor asta are la bază: vinde promisiuni tuturor și plătește daunele celor afectați. Toată industria asigurărilor are ca fundație obligatorie încrederea că promisiunea vândută va fi respectată la momentul oportun. Iar promisiunea are prețul ei.
Aproape cu toții ne dorim să trăim într-o zonă de confort în care lucrurile sunt previzibile. Dar viața nu nu poate fi controlată atât de ușor, nu-i așa? Cu toții am fost nevoiți să trăim evenimente neplăcute și imprevizibile, fie la locul de muncă, fie acasă, în viața privată sau în legătură cu propria sănătate. Cumva, în adâncul sufletului nostru, simțim că viața are propriile legi. Haideți să analizăm mai îndeaproape subiectul controlului asupra vieții, ce ține de sfera noastră de influență, ce mai degrabă nu?
Guvernarea României este fantezia micilor caractere ale „marilor” oameni ai statului care „fac zilnic țărâna praf” (to make the dusty dust). Expresia neaoș românească vrea să arate că de fapt, practic, nu fac nimic. Nouă luni întreaga țară a fost aruncată - fără voia ei - în bătaia pentru conducerea liberală, apoi încă două-trei luni aruncată în lupta pentru guvern
Cu toții știm asta din viața de zi cu zi de acasă sau de la birou: în discuții apar păreri diferite și de multe ori nu știm ce să facem. Mulți oameni bat în retragere („nu-mi plac conflictele”) sau folosesc violența verbală pentru a clarifica lucrurile. Nici una din strategii nu funcționează pentru că conflictul nu este cu adevărat aplanat.
Să explorăm puțin care este cau
Sistemul sanitar românesc este, elegant exprimat, într-o stare proastă. Pandemia de COVID a demonstrat în mod clar acest lucru. O rată uriașă a mortalității între cei infectați cu SARS-CoV-2 (în octombrie era cea mai mare din lume în raport cu populația), accidente de muncă și incendii pe bandă rulantă chiar în unitățile de terapie intensivă, medici și asistenți la limita
În contextul alegerilor federale din Germania din septembrie și al gravei crize guvernamentale care a izbucnit la București, merită să reflectăm asupra unor chestiuni fundamentale - România ar putea învăța multe de la politica germană.
Politica, credea sociologul și economistul german Max Weber, este „să dai găuri în scânduri dure - lent, cu forță, cu râvnă și simț al pro