Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) va organiza a treia ediție a Forumului Economic SUA-România la Washington D.C. pe 20 iunie 2024. Acest eveniment de referință are scopul de a poziționa România ca destinație principală pentru investițiile americane.

Sub tema „Parteneriat pentru Dezvoltare,” forumul va reuni oficiali din guvernele SUA și România, precum și lideri ai companiilor americane care operează în România. Acești reprezentanți, alături de oficialii AmCham, vor prezenta potențialul investițional al României și avantajele sale strategice ca hub regional pentru investițiile americane. Evenimentul a obținut sprijinul Ambasadei SUA la București și al Ambasadei României la Washington D.C.

Cristian Sporiș, Președintele AmCham România, a subliniat importanța forumului: „AmCham a lansat Forumul Economic SUA-România în 2022 pentru a sărbători 25 de ani de la Parteneriatul Strategic dintre țările noastre. Succesul edițiilor anterioare și sprijinul celor peste 570 de companii membre ne întăresc misiunea de a contribui la prosperitatea României prin atragerea investițiilor americane și sprijinirea companiilor românești în accesarea pieței americane. Anul acesta, aducem forumul la Washington D.C. pentru a invita sectorul privat american să considere România drept cea mai bună destinație pentru investiții în regiune. Într-un context global care redefinește relațiile investiționale dincolo de proximitatea geografică către ‘friendshoring’—investiții în țări aliate—vârful relațiilor bilaterale este un avantaj valoros pentru România. Un alt motiv convingător pentru a investi în România, pe care îl vom evidenția în discuțiile noastre din 20 iunie, este creșterea economică robustă a țării, care o poziționează ca lider regional.”

Forumul va include discursuri ale oficialilor guvernamentali, liderilor misiunilor diplomatice, reprezentanților AmCham și liderilor din industrie, oferind perspective ale investitorilor americani deja prezenți în România. Un panel special va pune accent pe potențialul investițional al sectorului medical, discutând despre noile spitale finanțate din fonduri europene, progresele în inovație, cadrele legislative de sprijin pentru producția farmaceutică și profesioniștii de înaltă calitate din sistemul medical.

Această inițiativă se aliniază cu alte eforturi bilaterale semnificative, inclusiv demersul României de a se califica pentru Programul de Scutire de Vize al SUA și participarea la Summit-ul de Investiții SelectUSA din 23-26 iunie 2024.