32 de companii din România au participat între 9 și 12 mai 2023 la transport logistic München, cel mai important eveniment de profil din lume, care reunește toții factorii de decizie din sectorul transport și logistică. AHK România a facilitat participarea firmelor românești la eveniment și a organizat totodată un stand comun pentru opt companii: Cartrans Preda SRL, Devega SRL, Port Bazinul Nou SA, Port of Constanța - Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Rozoti Prodcom SRL, Systembau S.P.S. SRL, TTS Transport Trade Service SA și WDP - Warehouses De Pauw Romania SRL.

Este un număr record de expozanți, având în vedere că este al doilea an când România vine la acest târg, prima data participând cu șapte reprezentanți în 2019.

Cei doi directori generali ai Messe München, Stefan Rummel și dr. Reinhard Pfeiffer, consideră că transport logistic a dovedit că „industria este o sursă de mare inspirație în aceste vremuri pline de provocări. Oamenii vor să vadă lucrurile mișcându-se, avansând, progresând. Ceea ce am văzut și am experimentat aici în cele patru zile, ca idei și tehnologie, a fost într-adevăr unic. În concluzie: nimic nu se întâmplă fără logistică”.

După patru ani de pauză, transport logistic München a demarat în 2023 în forță, demonstrând nerăbdarea industriei de a relua întâlnirile. Astfel, în cele patru zile pline de târg a fost înregistrat cel mai mare număr de expozanți internaționali de până acum: 2.320 prezenți, 1.390 au venit din străinătate, ceea ce înseamnă o creștere de 60% comparativ cu ediția anterioară din 2019. Spațiul expoziției, închiriat în totalitate, a fost de 127.000 de metri pătrați (în 2019: 125.000 mp), cu 10 hale și un sistem de cale de rulare în zona exterioară. După Germania, topul primelor zece țări ca număr de expozanți sunt: Olanda, Italia, Belgia, Franța, Austria, China, Turcia, Spania, Polonia și Marea Britanie. În total au participat 67 de țări (în 2019: 63 de state). Peste 75.000 de vizitatori din peste 120 de țări (2019: 63.893 vizitatori din 125 de țări) au venit la târgul internațional de industrie pentru logistică, mobilitate,  IT și managementul lanțului de aprovizionare, de la centrul expozițional din München. Numărul vizitatorilor internaționali a crescut cu 50 la sută, fiind cel mai mare de până acum.

Printre beneficiile individuale ale companiilor participante s-au numărat oportunități interesante de întâlnire cu potențiali parteneri de afaceri, iniţierea de contacte pentru viitoare colaborări, dar şi întâlnirea clienţilor, a altor companii şi experţi din industrie.

Messe München a reușit încă o dată să aducă laolaltă ultimele tendințe și reușite ale industriei de profil, iar în acest an sustenabilitatea a fost una din temele de interes.

Standul comun al României la transport logistic a fost un succes, cu perspective solide pentru următoarea ediție, care va avea loc între 2-5 iunie 2025.  În afara celor opt companii care au făcut parte din standul comun, din România au mai participat: ASG Wind Transport Srl,  Atlas Imobiliare S.R.L., Bip mobile, E-P RAIL SRL, Eco Montan Srl, Etamad Grup Sea & Land Transport SRL,  Euro Team GB Spedition,  Go Transport AM,  GP Intermodal,  Grampet Group,  Grup Feroviar Roman S.A.,  Holleman Special Transport & Project Cargo SRL,  Railway Vehicle Services Srl,   Romfracht SRL,   Routier European Transport Srl., Sea Container Shipping & Logistics SRL,  SLS Cargo,  Time Critical Line SRL,  Trans International Sped NCA,   WDPUnicom Holding SA,  Unicom Oil Terminal Srl,  Unicom Tranzit S.A.,  Wonderfast SRL.

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără circa 580 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities

Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships transformăm Challenges into Opportunities!