OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunță că a încheiat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea de stații de alimentare cu gaz natural comprimat (GNC) și lichefiat (GNL).
Prima dintre acestea se estimează că va fi operațională în anul 2025 și va fi instalată în stația Petrom din localitatea Chitila Sat, județul Ilfov Această stație este destinată atât transportului ușor de mărfuri, cât și autocamioanelor pentru transport greu. Următoarele stații vor fi instalate în funcție de evoluția cererii de GNL și GNC în România.
„Prin acest parteneriat continuăm diversificarea ofertei pentru mobilitate pentru transportul de marfă pe distanțe medii și lungi, susținând dezvoltarea pieței de GNL și GNC. Gazul natural poate fi o opțiune viabilă pentru tranziția către un transport mai curat”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.
Transportul de marfă pe bază de GNL/CNG generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 15% mai redusă, emisii de oxizi de sulf cu 50% mai puține și aproape nu generează emisii de particule grele. Un camion alimentat cu GNL/CNG poate beneficia de o autonomie de până la 1.600 de kilometri.
„Apreciem colaborarea cu OMV Petrom pentru a aduce expertiza și experiența noastră în furnizarea de soluții de gaz natural lichefiat și gaz natural comprimat pe piața românească. Concentrarea noastră pe inovație, dezvoltare durabilă și servicii bazate pe calitate și siguranță pentru toți clienții noștri ne face să împărtășim aceleași valori cu partenerul nostru OMV Petrom. Având toate aceste instrumente și valori comune la îndemână putem deveni împreună actori importanți pe piața românească de gaz natural lichefiat și gaz natural comprimat”, a afirmat Costantino Amadei, administrator Vulcangas România.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500,000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro.
Vulcangas România este subsidiară a Società Italiana Gas Liquidi S.P.A., fondată in 1978 de Familia Fabbri, furnizor de top al soluțiilor de gaze naturale și GPL auto în Italia. Società Italiana Gas Liquidi S.P.A. "Vulcangas" cu sediul central în Rimini este o companie lider în sectorul distribuției de GNL in Small Scale în Italia si Europa.
Investițiile în cercetare și inovare au determinat compania să deschidă divizia de energie regenerabilă și din 2013 pe cea de gaz natural lichefiat (GNL). După numai doi ani, în anul 2015, a deschis prima stație de GNL, prin modernizarea stației proprii de alimentare cu combustibili convenționali din Rimini.
În 2018, lansând propriul card de alimentare pentru vehiculele ce funcționează cu gaz natural lichefiat sau gaz natural comprimat, Vulcancard, continuă expansiunea pe această piață. În octombrie 2020, Vulcangas a efectuat prima alimentare dintr-o Biorafinărie, a transportat și a pus pe piață spre consum prima cantitate de Bio-LNG in Italia.
Întregul lanț de aprovizionare cu Bio-LNG este certificat de la Biorafinărie până la utilizatorul final, prin circuitul Vulcancard. Astăzi, Vulcangas, proprietar al mai multor stații de LNG în Italia și în străinătate, este primul operator italian pentru comercializarea LNG, cu peste 7.500 tone pe lună alimentate de la terminalele Fos sur Mer, Ravenna, Krk, Zeebrugge, Rotterdam, furnizând constant GNL si GNC atât clienților săi italieni, cât și celor europeni.
Vulcancard este cardul dedicat vehiculelor alimentate cu GNC, GNL și Bio-LNG, fiind acceptat în 90 de stații de alimentare din Italia și 50 de stații din întreaga Europa (www.lngcorridor.com).