Programul factory by Raiffeisen Bank, lansat în urmă cu cinci ani pentru a sprijini antreprenorii aflați la început de drum sau pe cei care vor să-și transforme planul de business în realitate, a ajuns la peste 360 de business-uri finanțate, valoarea totală a finanțărilor depășind 14 milioane de euro.

Din 2018 și până în prezent, în platforma factory au fost înscrise peste 1.000 de business-uri. Dintre acestea, peste 600 au fost selectate pentru etapa finală a interviului și mai bine de jumătate au primit finanțare.

Suma medie accesată per business a fost de 38.000 euro, bani necesari în principal pentru investiții (60%) și pentru capital de lucru (40%).

Prin intermediul programului, banca a reușit și continuă să sprijine business-uri din domenii variate. Astfel, 26% dintre business-urile creditate vin din zona de producție, 19% din HORECA, 10% din IT&C, 7% din Sănătate, 6% din Educație, 6% din Recreere și 26% alte tipuri de afaceri.

Ca profil, vârsta medie a aplicanților este de 38 de ani, majoritatea provenind din mediul urban. De asemenea, din totalul business-urilor creditate, 33% este reprezentat exclusiv de antreprenoriatul feminin.

„factory reprezintă un program emblemă pentru sectorul IMM din Raiffeisen Bank și totodată o  dovadă a angajamentului pe care compania și l-a luat de a fi alături de toți cei care vor să pătrundă în lumea antreprenoriatului. Vom continua să susținem sectorul IMM-urilor, un sector vital, care asigură mare parte din valoarea adăugată din economia locală, indiferent de domeniul de activitate despre care vorbim”, a declarat Raluca Nicolescu, Director IMM, Raiffeisen Bank România.

De la începutul acestui an, programul se concentrează pe ideile de business sau afacerile care au componentă sustenabilă, care mizează pe refolosire sau pe folosirea unor resurse cu grijă pentru mediul înconjurător, arată reprezentanții băncii.

„Încurajăm toți antreprenorii la început de drum să creadă în ideile lor și să încerce să le transforme în realitate. Exact asta facem noi la factory by Raiffeisen Bank – sprijinim dezvoltarea de business-uri noi sustenabile și cu impact pozitiv în societate, fără a cere garanții și fără a ne uita la istoric. Așa că, dacă ai un plan de business concret, factory by Raiffeisen Bank îți dă ocazia să îl transformi în realitate”, a declarat Bianca Chișulescu, Program Manager, factory by Raiffeisen Bank.

Programul factory by Raiffeisen Bank este deschis pe tot parcursul anului și nu are o perioadă limită de înscriere a proiectelor.

Factory are 3 piloni de dezvoltare, prin care să răspundă atât business-urilor aflate în stadiul de idee, cât și celor aflate în proces de scalare:

Astfel, Startup Studio by Factory este modulul de educație antreprenorială adresat celor care aspiră să devină antreprenori, cu o idee de afacere, însă fără un plan de business bine conturat. Aceștia au acces la recomandări și primesc instrumentele de care au nevoie pentru ca ideile lor de afaceri să se transforme cât mai curând în afaceri profitabile.

Factory identifică și încurajează companiile startup orientate spre impact din diverse sectoare, oferind credite de până la 50.000 de euro per proiect pentru lansarea unei idei sau unui serviciu nou în piață, iar Factory GROW este dedicat companiilor care au depășit faza de startup și au un plan ambițios de creștere. Oferă o strategie personalizată de scalare, mijloace financiare pentru implementarea acesteia (un împrumut de până la 500.000 euro) și îndrumare din partea echipei factory GROW, formată din specialiști Raiffeisen Bank și antreprenori cu experiență în procesul de scalare.

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, activează pe piața bancară din România de peste 25 de ani, deservind aproximativ 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are 4.919 de angajați în 291 de unități, 1.124 ATM&MFM și 27.760 POS-uri.