Restart Energy a semnat un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei pentru un parc solar de 500 MW în Șimand, județul Arad. Acest proiect va alimenta cu energie verde peste 200.000 de gospodării din România.

Parcul solar, al doilea ca mărime din România, va fi finanțat de US Exim Bank prin Interlink Capital Strategies din Washington DC. Restart Energy a primit o scrisoare de interes din partea US Exim Bank pentru finanțarea cu 380 de milioane de dolari a proiectului. Compania intenționează să utilizeze tehnologie americană avansată, inclusiv panouri solare de la SEG Solar și baterii de stocare a energiei de la TESLA cu o capacitate de 1 GWh.

Conducerea Restart Energy estimează demararea construcției în trimestrul al doilea din 2025, cu finalizarea proiectului până la 31 decembrie 2026. Inițiativa este estimată să creeze peste 300 de noi locuri de muncă. Parcul fotovoltaic este așteptat să producă anual peste 800.000 MWh, reducând emisiile de carbon cu aproximativ 400.000 de tone pe an.

„Acest proiect strategic consolidează poziția Restart Energy pe piața energiei verzi din regiune. Suntem mândri să contribuim semnificativ la tranziția României către energia regenerabilă,” a declarat Armand Domuța, CEO și fondator Restart Energy.

Proiectul va contribui la obiectivele climatice ale UE și la Planul Național Integrat de Energie și Climă (INECP) al României pentru 2021-2030, care vizează un mix energetic de 30,7% din surse regenerabile până în 2030.