Rezolv Energy, un producător de energie regenerabilă susținut de Actis, a semnat un Acord Virtual de Achiziție de Energie (VPPA) pe 7 ani cu grupul italian A2A, activ în domeniul energiei, apei și mediului. Acordul vizează achiziționarea a 150 GWh de energie eoliană pe an, generată de parcul eolian VIFOR, situat în județul Buzău, România.

Această energie regenerabilă, suficientă pentru alimentarea a aproximativ 73.000 de gospodării anual, va contribui la evitarea a 63.000 de tone de emisii de CO2. Este al șaselea VPPA semnat de Rezolv Energy din iunie încoace, ceea ce ridică capacitatea totală contractuală la 460 GWh anual, cea mai mare din Europa de Sud-Est.

Situat lângă Munții Carpați și beneficiind de condiții eoliene excepționale, parcul VIFOR va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa odată ce va fi complet operațional. Faza 1 va instala o capacitate de 192 MW, cu planuri de extindere până la 461 MW în Faza 2. Construcția este programată să fie finalizată în 18 luni, iar parcul va fi operațional până la sfârșitul anului 2025. Proiectul, dezvoltat de filiala Rezolv, First Looks Solutions, respectă cele mai înalte standarde internaționale de sustenabilitate.

Acest proiect este crucial pentru o regiune care s-a bazat istoric pe combustibili fosili. Trecerea la energie regenerabilă va juca un rol cheie în tranziția energetică a României și în atingerea obiectivelor climatice ale țării.

Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy, a comentat: „Acordurile Virtuale de Achiziție de Energie sunt încă relativ noi în Europa de Sud-Est, dar devin din ce în ce mai importante în facilitarea tranziției energetice. În acest caz, contribuim atât la decarbonizare, cât și la sprijinirea României în atingerea țintelor climatice. Este o situație win-win.”

Lansată de Actis acum 18 luni, Rezolv Energy are deja peste 2 GW de energie curată pregătită pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, proiectele includ Dama Solar în vestul României, cu o capacitate de 1.044 MW, care va fi cea mai mare centrală solară din Europa odată finalizată, precum și parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600 MW în județul Constanța, România, și proiectul solar St. George de 229 MW din nord-estul Bulgariei.