Pornind de la convingerea, declarată prin vocea CEO-ului său, Robert Hellwagner, conform căreia „cea mai importantă investiţie pe care o putem face pentru a susţine evoluţia unei comunităţi este în educaţie“, retailerul Selgros Cash&Carry şi-a mărit anul acesta investiţia în proiectul de învăţământ dual, incluzând în programul de formare 60 de noi elevi în cinci dintre oraşele în care activează.

Astfel, pe parcursul a trei ani, elevii implicaţi în proiect îşi vor completa cunoştinţele dobândite în cadrul cursurilor de la şcoală, cu competenţele construite şi exersate în cadrul activităţilor de practică desfăşurate în magazinele Selgros. Programul de practică însumează 33 de luni şi este structurat în conformitate cu un curriculum de dezvoltare locală pentru calificările de comerciant-vânzător, măcelar şi bucătar.

Pentru calificarea în meseria de comerciant-vânzător, proiectul de învăţământ dual se desfăşoară în parteneriat cu Camera de Comerţ Româno-Germană – AHK România, sub umbrela „Şcoala de carte şi meserii“, în timp ce pentru celelalte două calificări Selgros colaborează direct cu unităţile de învăţământ locale, care şi-au arătat dorinţa şi disponibilitatea de a se implica în dezvoltarea acestui tip de program educaţional.

Trainerii Selgros îşi asumă rolul de mentori ai elevilor practicanţi, coordonând activitatea acestora în magazine şi asigurând o bună sincronizare între activităţile didactice şi cele practice. Astfel, Selgros oferă copiilor din comunităţile în care activează posibilitatea de a dobândi o meserie, învăţând şi exersând împreună cu angajaţii, cu a căror pasiune şi profesionalism se mândresc. La finalul celor trei ani de parteneriat educaţional, elevii îşi pot continua dezvoltarea personală şi profesională ca membri ai echipelor în care s-au antrenat. În plus, Selgros îşi asumă să le fie alături viitorilor profesionişti şi în vederea continuării studiilor pentru obţinerea unei diplome de bacalaureat şi chiar de licenţă. Selgros susţine dezvoltarea sustenabilă a resurselor umane pe piaţa muncii, prin implicarea activă în formarea unor tineri absolvenţi care, dincolo de pregătirea teoretică, vor avea trei ani de experienţă practică în retail, un domeniu dinamic aflat în continuă dezvoltare.

Proiectul a început anul trecut în parteneriat cu Liceul tehnologic economic „VIRGIL MADGEARU“ din Iaşi, incluzând 10 elevi, care îşi desfăşoară practica în magazinul Selgros din oraş. Colaborarea excelentă cu reprezentanţii şcolii, împreună cu implicarea şi entuziasmul elevilor, i-au convins să extindă oferta şi în alte oraşe, precum şi în noi meserii.

Sistemul german de învăţământ vocaţional, numit şi învăţământ dual, este o metodă recunoscută la nivel mondial, datorită combinaţiei unice de teorie şi practică în mediul de muncă real pe care o propune.