Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București

Piața de capital din România a supraperformat prin comparație cu o serie de indici reprezentativi. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de 99,1%, exprimate în moneda unică europeană, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+84,2%) și mai mult decât dublu față de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB și Refinitiv. În același orizont de timp, performanța exprimată în monedă unică europeană a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 11,7%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +1%. Performanța trecută nu reprezintă o garanție a performanței viitoare, iar piețele financiare pot performa diferit în viitor.

Piața românească de capital le-a adus celor care au investitit creșteri de 100% în ultimii 5 ani. Din perspectiva indicelui BET-TR, care include și dividendele, România a performat mult mai bine decât indicele american S&P500 sau indicele european STOXX600. Aceasta arată faptul că investitorii, locali și străini, au încredere în companiile românești și în capacitatea acestora de a se dezvolta. Valoarea totală a acțiunilor și obligațiunilor listate la BVB în primele două luni ale acestui an a ajuns la 426 milioane euro. Privim anul 2023 cu încredere, vedem semnale importante în ceea ce privește continuarea rundelor de finanțare, iar anticipata listare a Hidroelectrica va reprezenta un catalizator pentru investitori”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Din perspectiva lichidității, se observă că investitorii sunt în așteptare. Pe de o parte, investitorii de la BVB analizează rezultatele financiare anunțate de companiile listate și urmăresc cu interes propunerile de dividend. Pe de altă parte, piața așteaptă noi listări și cea mai semnificativă listare anunțată pentru acest an este cea a Hidroelectrica. Un element pozitiv important este că Ministerul Finanțelor va continua să deruleze cu frecvență trimestrială emisiunile de titluri de stat Fidelis. Privind dincolo de volatilitatea de moment, datele ne arată că piața de capital este o soluție eficientă pentru economisire. Un exemplu pe termen mediu ne arată că investitorii care ar fi investit în companiile din structura indicelui BET în urmă cu cinci ani și-ar fi dublat astăzi valoarea investițiilor, incluzând aici și dividendele. Cel mai important mesaj pentru investitori este să nu se sperie de volatilitate, să își diversifice investițiile și să aibă un orizont pe termen mediu sau lung”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

 

Evoluția indicilor de tip total return în ultimii 5 ani:

BET-TR, S&P500 TR, STOXX600 GR, FTSE Emerging Markets TR, MSCI Frontier Markets GR (în euro)

 

 

 

 

 

 

 

 

Evoluția indicilor BET-TR, S&P500 TR, STOXX600 GR, FTSE Emerging Markets TR și MSCI Frontier Markets GR (Februarie 2018 - Februarie 2023, în EUR). Sursa: BVB, Refinitiv.

Disclaimer: Performanța trecută nu reprezintă o garanție a performanței viitoare, iar piețele financiare pot performa diferit în viitor.