Aproape cu toții ne dorim să trăim într-o zonă de confort în care lucrurile sunt previzibile. Dar viața nu poate fi controlată atât de ușor, nu-i așa? Cu toții am fost nevoiți să trăim evenimente neplăcute și imprevizibile, fie la locul de muncă, fie acasă, în viața privată sau în legătură cu propria sănătate. Cumva, în adâncul sufletului nostru, simțim că viața are propriile legi. Haideți să analizăm mai îndeaproape subiectul controlului asupra vieții, ce ține de sfera noastră de influență, ce mai degrabă nu?

Ce aș putea controla în mare măsură?

S-ar putea presupune că ne putem controla propriile gânduri și acțiuni. Dar până și păstrarea în ordine a gândurilor noastre este o provocare. De foarte multe ori, acestea capătă o viață proprie, creând griji și temeri, viziuni de groază care ne consumă atenția. De fapt, ar trebui să știm că peste 90% din gândurile negative pe care le avem sunt nejustificate. În gestionarea propriilor gânduri se află un punct central al dezvoltării personale; da, este nevoie de timp, dar munca merită. Deciziile cu privire la activitățile în care vă puneți energia depind, de asemenea, de voi. Alte puncte pe care le controlezi în mare măsură sunt obiectivele tale în viață și, de asemenea, modul în care gestionezi provocările, cât de iubitor te tratezi pe tine și pe ceilalți oameni. Dacă te uiți mai atent , sunt multe lucruri pe care le putem face noi înșine pentru a ne controla situația. În strânsă legătură cu gândurile noastre sunt atitudinile noastre față de lucrurile care ni se întâmplă. Alegerea atitudinii este o libertate enormă care nu poate fi supraestimată. Un loc de muncă pierdut este o dramă sau o nouă șansă de a face ceea ce v-ați dorit întotdeauna să faceți? Acest lucru nu înseamnă optimism de scop, ci conștientizarea matură a faptului că există întotdeauna mai multe laturi în orice lucru și că tu decizi cui sau la ce îți acorzi atenția. Lucrurile sunt ceea ce sunt, restul îl adăugăm prin gândurile noastre, fiți mereu conștienți de asta.

Ce este mai degrabă imposibil de controlat?

Viitorul nu este controlabil, cu excepția cinematografiei. Nici comportamentul și motivația altor persoane nu sunt controlabile. Nu poți controla decât într-o măsură foarte limitată ceea ce crede cineva despre tine. Ceea ce se întâmplă în jurul tău este, de asemenea, în mare parte, dincolo de controlul tău; ceea ce ți se întâmplă, de exemplu, atunci când viața ta se termină, este în mare parte dincolo de cunoștințele tale. Practic, viața nu este previzibilă în zonele centrale, acceptăm acest lucru și noi, în mod inconștient, la un nivel mai profund al existenței noastre, chiar dacă experimentăm o mulțime de strategii, planificare și control pe terenurile noastre de joacă corporative.

În acest context, este interesant faptul că avem cu toții o încredere mai degrabă ascunsă în viață. Altfel, ai trăi permanent în frică și nu ai îndrăzni să ieși din casă. Ai putea numi această încredere și primordială; este fundamentală pentru existența noastră. Atunci când adormi noaptea, renunți la control; ai încredere în corp să respire chiar și fără ca tu să fii conștient și să te țină în viață până când te trezești a doua zi dimineața. Această renunțare, încrederea în viață este cea care va găsi o cale care să ne facă mai puternici. Putem învăța să lăsăm mai des lucrurile să își urmeze cursul și să nu mai vrem să controlăm totul, din frică, de cele mai multe ori. Mulți dintre clienții mei învață exact acest lucru: până la un anumit punct poți să faci ceva, să lucrezi la schimbarea unei situații din companie, dar există și un punct în care nu mai ai control asupra cursului ulterior al lucrurilor și trebuie să ai încredere și să te lași purtat de val. Atunci apar adesea soluții la care nu te așteptai.

Dr. Michael Schroeder

michael.schroeder@linarson.com